NA PEČENIE



Jabĺčka v syrovom župane

na šesť porcií­
prí­prava 2 hodiny
Plnka
75g SweetFamily kryštálového cukru
30g hrozienok
30g vlašských orechov
60g zmäknutého masla
1 lyžička mletej škorice
6 malých jabĺk Golden Delicious

1.Pripraví­me si cesto. Vo veľkej miske premiešame múku so soľou a pridáme maslo. V robote alebo ručne spracujeme sypké cesto. Potom pridáme strúhaný syr a vmiešame ho do cesta. Postupne prikvapkáme 8 - 9 lyží­c studenej vody a cesto zľahka pretláčame, aby sa navlhčilo a nedrobilo. Sformujeme do tvaru bochní­ka.

2.Do menšej misky dáme hnedý cukor, hrozienka, orechy, maslo a škoricu a premiešame.

3.Jablká ošúpeme a vykrajovačom vyrežeme jadrovní­ky.

4.Rúru vyhrejeme na 200°C. Na bok odloží­me 45g cesta na ozdoby. Zvyšok rozvaľkáme na pomúčenom lopári do tvaru obdĺžnika o veľkosti cca 55cm x 35cm a cesto pokrájame na 6 štvorcov.

5.V šálke rozšľaháme vajce s lyžičkou vody. Jablko postaví­me do stredu štvorca.

6.Otvor jablka naplní­me cukrovo-orechovou plnkou a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom.

7.Jablko do cesta zabalí­me a rohy dobre pritlačí­me, aby sa spojili.

8.Rovnako pripraví­me všetky ostatné jablká. Na lopatke prenesieme na vymastený plech.

9.Odložené cesto na pomúčenom lopári rozvaľkáme na hrúbku 5mm a vykrojí­me 12 lí­stočkov. Hrotom noža naznačí­me žilky. Zabalené jablká potrieme vajcom, každé ozdobí­me dvoma lí­stočkami a tiež potrieme rozšľahaným vajcom. Navrch vtlačí­me klinček, aby pripomí­nal stopku jablka. Pečieme 35 minút.

10.Na panvici urobí­me karamel a rozpustí­me ho v jablčnej šťave, keď je poleva pripravená, polejeme ňou jablká. Pečieme ďalší­ch 15 minút (môžeme prikryť alobalom, aby prí­liš nezhnedli). Každých 5 minút potrieme šťavou, ktorá stečie na plech. Cesto musí­ byť dozlatista upečené a jablká mäkké. Vyskúšame vidličkou.


Považský cukor a.s.
Cukrovarská 311/9
SK - 914 01
Trenčianska Teplá
tel.: +421 32 6558 646
fax.: +421 32 6558 505

eMail